Skip to the main content.
Liitu tasuta
Liitu tasuta

Laadi alla hinnakiri

Broneeri kõne

2 minutes reading time

Kas sularahata ühiskond on hävitamas jootraha andmist?

Book SalonI tegevjuht Harri Myllylä kirjutas 4. augustil 2022 artikli väljaandele Salon Today. Artiklit saate lugeda siit või leiate Salon Today lingi alt.

Kogu maailmas mõjutas COVID-19 pandeemia ilu- ja juuksurisalonge väga tugevalt. Valdkonnale, mis toetub inimestevahelisele suhtlusele, tähendas see, et paljud seisid silmitsi pika ja võimatu tööta perioodiga. Tänu sellele, et kliendid ei astunud enam igapäevaselt uksest sisse, kaotasid ettevõtjad oma põhissetuleku. Kuid nad kaotasid ka teise olulise osa oma sissetulekust: jootraha.

Jootraha maksmine on selles valdkonnas olnud pikaajaline tunnustus juuksuri- ja iluprofessionaalide suurepärasele tööle.

Pandeemia tõi klientide jaoks kaasa kiire ülemineku sularahalt kaardile, vältimaks ebahügieenilist sularaha kasutamist. Salongid hakkasid muutuma digitaalseks, kuid jootraha andmine oli globaalselt piiratud, kuigi kliendid seda võimalust soovisid.

Jootraha maksmise kultuur on üle maailma erinev – Põhjamaades pole jootraha andmine oodatud ega levinud. Kuid USAs ja enamikus Euroopa riikides, sealhulgas Prantsusmaal, Saksamaal, Hispaanias, Tšehhis, Ungaris, Iirimaal, Portugalis ja Ühendkuningriigis, on jootraha andmine tavaline ja ettevõtjate jaoks võimalus oma töö kõrvalt lisa teenida.

NUTIKAD DIGITAALMAKSED VÄHENDAVAD JOOTRAHA ANDMISE TÕKKEID

Kuna sularaha on aastakümneid olnud jootraha andmise aluseks, on digitaalsele süsteemile üleminek tähendanud, et kliendid ei kipu sularahata makseviise kasutades enam jootraha andma. Üldiselt tundub, et inimesed usuvad, et sularahas antud jootraha läheb õigele inimesele, kuid digitaalsete maksete puhul pole nad enam kindlad, et maksed õigele inimesele lähevad.

Ühes teises 2020. aasta Ühendkuningriigi uudisteprogrammis hinnati, et juuksurid võivad sularaha mittekasutamise tõttu saamata jäänud jootrahaga seoses kaotada rohkem kui 81 miljonit naela. Kaks kolmest tarbijast väldiks jootraha andmist, kui nad ei saaks sularaha kasutada, mis võrdub juuksuritele 81,27 miljoni naela suuruse kahjuga, kui arvestada tavalist 10% jootraha.

Seega, kui kliendid on vähem valmis jootraha andma, kui nad ei saa sularaha kasutada, kuid sularaha kasutamine on pandeemia tõttu oluliselt vähenenud, peavad salongid kasutama digitaalseid maksesüsteeme, mis innustaksid kliente jootraha andma – jootraha andmise tõkked tuleb eemaldada. Süsteem, mis annab klientidele jootraha jätmise valiku, tuletab klientidele meelde, et nad saavad jootraha jätta. Samuti on võimalus anda Internetis tehtud maksete eest jootraha ette võimaluseks töökatele töötajatele lisatulu saamiseks.

DIGITAALSELE SÜSTEEMILE ÜLEMINEK ON SEOSES JOOTRAHAGA PIKAS PERSPEKTIIVIS TEGELIKULT PAREM

Esiteks, ja võib-olla peamisem kasu digitaalseks muutmisel on see, et iga nädal kulub pangas sissemaksete tegemisele palju vähem aega ja vaeva. Üldiselt muutub ka raamatupidamine palju lihtsamaks. Jootraha läheb otse salongi tarkvarasse ja otse stilistide palgale sellelt palgaarvestusperioodilt. Aruandeid saab automaatselt luua ja saata raamatupidajale töötlemiseks. Sissetuleku jagamine salongitöötajate vahel saab toimuda koheselt. Lisaks saab digitaalseid makseid ja broneerimisteenuseid kasutades jälgida vaid mõne klõpsuga selliseid mõõdikuid nagu uued kliendid kuus, klientide hoidmine, külastuste sagedus, keskmised kulud, tootlikkus jpm.

Lisaks võib kohene juurdepääs nädala-, kuu- või aastaandmetele aidata salongidel kindlaks teha oma ärivaldkonnad, mis ületavad või ei täida konkreetseid eesmärke.

KOKKUVÕTTES

Selle uue tehnoloogia omaksvõtmine koos muu tehnoloogiaga võimaldab nüüd salongidel neid muutuvaid suundumusi rahuldada ja pakkuda oma klientidele paremat teenust. Samas peavad ettevõtjad ja salongid pöörama edu saavutamiseks oma tähelepanu kahele asjale: 1) jootraha kogumise tõkete vähendamine – tuleb teha selgeks, et jootraha saab jätta ka digimaksete korral ning see tuleb teha võimalikult lihtsaks ning 2) tuleb pidada meeles, et jootraha kogumise eest ei ole alati võimalik töötlustasusid eraldada, kuid ärge karistage oma töökaid töötajaid sellega, et võtate tasude katteks osa jootrahast ära.

LAADI ALLA VAHETAMISE JUHEND

Loe artiklit väljaandes Salon Today

1 min read

Tasuta broneerimissüsteem ja kliendiregister ilusalongidele ⎯ kus on konks?

Kuidas saab Book Salon pakkuda tasuta broneerimissüsteemi ja kliendiregistrit? Seda küsimust küsivad ettevõtjad meilt ikka ja jälle. Teine asi,...

Read More

Kolm lihtsat viisi müügi suurendamiseks

BOOK SALONI EESMÄRK ON AIDATA SINUL JA SINU ETTEVÕTTEL EDU SAAVUTADA. SEETÕTTU OLEME PANNUD KOKKU SELLE ARTIKLI, MILLES ANTAKSE NÕU MÜÜGI...
Read More